A principis d’octubre es va reengegar el grup motor de la Taula Educativa Eduxarxa410

Dilluns, 23 d’octubre de 2017

El grup motor està compost per representants dels principals agents educatius del municipi (*)

Tot i que algun dels membres van disculpar-se per no poder assistir-hi, es va començar a elaborar el pla de treball de la taula educativa per al curs 2017-2018.

Es van plantejar reptes nous, tant en l’àmbit escolar com en l’àmbit de ciutat educadora, com ara:

  1. El projecte TEI (TUTORIA ENTRE IGUALS) a primària

L’objectiu és treballar els conflictes a partir del treball emocional, eines de mediació, l’expressió i la detecció de conflictes latents abans d’arribar a situacions de violència. Es fa una tasca de cura de la convivència mitjançant l’apadrinament entre alumnat d’edats diferents. Es preveu implantar-ho als dos centres d’educació infantil i primària.

Aquest projecte exigeix un elevat compromís dels centres ja que cal formar a tota la plantilla en horari de tardes o de dissabtes al matí, amb 3 sessions presencials, i la resta del curs on line amb un total de 30 hores de formació (reconeguda pel CRP-Centre de Recursos Pedagògics). Aquest projecte estarà finançat per l’Ajuntament.

  1. Projecte de mediació a l’Institut

L’Institut treballa la mediació dins del Projecte Convivència que és un pla de prevenció i atenció als conflictes de convivència (dins i fora de l’aula) coordinat per la Comissió de Convivència on hi participen alumnat, professorat i pares i mares i la coordinadora de convivència. Amb aquest pla es treballen molts temes relacionats amb la convivència: valors i actitud a les aules, qüestions de gènere i relacions afectives, mesures davant de casos greus, etc.

El curs passat la Diputació de Barcelona va fer formació als alumnes i professors en aquest àmbit i està previst que l’Ajuntament torni a demanar aquest recurs enguany.

S’informa que el CRÍTIC (Pla de prevenció de drogues i pantalles, de la Mancomunitat de Galzeran) obrirà properament el SADIP (servei d’assessorament en el consum de drogues i pantalles) per a tota la població.

  1. Acompanyament a l’escolarització de joves entre 15 i 16 anys

S’ha detectat un buit en l’atenció a alguns joves de 15 i 16 anys que no estan acollits al programa Hèrcules i que presenten desinterès pels estudis, amb un risc alt d’abandonament escolar. Es proposa una trobada dels professionals que hi estan implicats, dins i fora de l’institut, per pensar mesures i estratègies d’acompanyament educatiu.

El programa Hèrcules (aula oberta al segon cicle de l’ESO) serveix per a adaptar l’ESO a perfils d’alumnat que tenen dificultats per a seguir el currículum ordinari, però no per donar cabuda a alumnat que presenta un rebuig als estudis, a la institució educativa i als adults i professorat, en general.

I fora de l’àmbit escolar s’han exposat 3 iniciatives:       

  1. Camí escolar

    Es tracta d’un projecte transversal per a promoure una mobilitat més sostenible, més autònoma dels infants i famílies en l’anada i tornada de l’escola i en la franja d’extraescolars. En un inici es detectarien els punts més conflictius (amb una enquesta o grups de treball a les famílies i als infants) i en una segona fase es dissenyarien mesures per evitar el col·lapse de cotxes a l’entrada de l’escola, els carrers foscos o la falta de passos de vianants.
     
  2. Trobades de l’alumnat amb regidors/ores:

Es plantegen unes trobades a les aules, d’uns 30-45 minuts, per apropar l’Ajuntament als infants i joves i respondre les preguntes formulades per l’alumnat dels centres educatius. Cada centre triaria quins cursos podrien estar-hi interessats.

  1. Programa d’Activitats Educatives (PAE)

El PAE és un catàleg que recull totes les activitats de caire educatiu que l’Ajuntament i altres organismes ofereixen als centres educatius de Vilanova i que les agrupa per a facilitar l’accés i la sol·licitud per part dels centres educatius. Actualment està en procés d’elaboració i de trobar un mecanisme telemàtic que faciliti la sol·licitud de les activitats.

 

*Els principals agents educatius del municipi considerats com a membres del grup motor de la taula educativa són: l’Escola Bressol Municipal La Baldufa, l’Escola La Falguera, l’Escola Mestres Munguet-Cortés, l’Institut de Vilanova, l’AFA La Falguera, l’AMPA Mestres Munguet-Cortés, l’AMPA de l’Institut, la Biblioteca Contravent, l’Esplai Terra de Lleure, el CRÍTIC (Servei de prevenció en el consum de drogues, pantalles i riscos associats de la Mancomunitat del Galzeran), l’Espai Socioeducatiu El Trencaclosques, els tècnics de joventut, ensenyament així com l’educadora social i la dinamitzadora de la taula educativa.

Darrera actualització: 23.10.2017 | 09:57