La Generalitat ofereix 50 milions d'euros que, en el cas de les indústries, també poden servir per instal·lar plaques fotovoltaiques a les construccions afectades
Els ajuts per retirar l'amiant de les cobertes d'habitatges i construccions ja es poden demanar, des d'ara i durant dos mesos. La Generalitat ofereix 50 milions d'euros, que també poden destinar-se, en alguns casos, a instal·lar plaques fotovoltaiques.
La convocatòria del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural inclou dues línies, una primera de 10 milions d'euros per a habitatges particulars; i una segona línia de 40 milions d'euros per a edificis on es desenvolupin o s'hagin desenvolupat activitats econòmiques o s'hagin allotjat indústries o altres activitats comercials o agràries.
Qui pot demanar els ajuts?
D'una banda, poden optar als ajuts, per a la retirada d'elements d'amiant --no pas la instal·lació dels elements per substituir-ne ni de plaques fotovoltaiques-- persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de veïns.
De l'altra, també les persones propietàries dels edificis on es desenvolupi o s'hi hagi desenvolupat una activitat econòmica i que vulguin retirar-ne l'amiant. En aquest cas, els ajuts també es poden sol·licitar per instal·lar cobertes noves o plaques fotovoltaiques.
En tots els casos, les persones que signin les sol·licituds han de ser les propietàries dels immobles.
Fins quan es pot demanar l'ajuda?
Les ajudes es poden demanar fins al 25 de juliol del 2023, únicament des de la web de l'Agència de Residus de Catalunya. No tenen efectes retroactius, és a dir, no es poden demanar si ja s'ha fet la retirada de l'amiant.
Què inclouen els ajuts?
En el cas dels habitatges particulars, es poden rebre els diners per desmuntar i retirar l'amiant per part de professionals inscrits al Registre d'Empreses amb Risc d'Amiant (RERA), que són les que estan autoritzades per efectuar treballs de manipulació de materials que contenen amiant.
El topall màxim subvencionable és de 30.000 euros.
Pel que fa a la resta d'immobles, a més del desamiantatge de cobertes i elements d'amiant d'edificacions, s'inclou la instal·lació de les noves cobertes, així com de plaques fotovoltaiques.
Addicionalment, l'import màxim subvencionable té un topall d'€/m2 de coberta d'amiant retirada, que pot anar des dels 20 euros per metre, en cas d'espais de més de 1.000 m2; fins als 22.000 euros de topall, en instal·lacions de fins a 49 m2. El quadre sencer està publicat a la web específica de la convocatòria.
Aquesta convocatòria forma part del programa Amiant per Plaques, que impulsa el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en el marc del Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya, aprovat el 21 de març, i que inclou accions durant el període 2023-2032.