Des de dilluns 17 fins el dimecres 19 de setembre una delegació d’alcaldes i alcaldesses catalans, membres de l’ACM, van anar a Suïssa en un viatge d’estudi on van conèixer diferents pràctiques a nivell local sobre processos de democràcia directa i consultes populars.
Algunes de les activitats van ser:
- Reunió amb l’alcalde de Ginebra, Sami Kanaan, que va exposar com demanen l’opinió al ciutadà i com la ciutadania incideix en les decisions públiques. Va posar l’exemple d’una consulta que tenien planificada per al 23 de setembre on sobre l’ús de la bicicleta o els productes agrícoles de quilòmetre zero.
- Reunió amb responsables de l’ONU per explicar la situació judicial davant el suport al referèndum de l’1 d’octubre.
- Reunió amb Thoma Göttin, director del Politforum de Berna, organisme expert en dialogar i debatre idees i qüestions polítiques, i amb Bruno Kaufmann, co-president del Global Forum on Modern Direct Democracy i president de l’organització Initiative and Referendum Institute Europe. Així van conèixer els processos de participació ciutadana que fan o com demanen el parer de la ciutadania per fer canvis en les normatives o polítiques a partir de referèndums.
- Una visita al Parlament suís on es van entrevistar amb polítics de diversos partits per parlar de democràcia directa a nivell local.
Segons el president de l’ACM i alcalde de Sallent, David Saldoni, la visita serveix per teixir complicitats amb el país helvètic i “aprendre com aplicar processos i polítiques per tal de fer del ciutadà un actor actiu i decisiu en les decisions de l’administració pública local”.
Suïssa és un dels països que més referèndums i processos de participació ciutadana fa, ja que amb 50.000 signatures recollides es pot obligar al govern suís a convocar un referèndum per ratificar un canvi legislatiu. Al mateix temps, és un país amb característiques de mida i dimensió semblants a Catalunya.