El concurs aplega joves investigadors de tot el món que presenten recerques científiques
L’IES Vilanova del Vallès està d’enhorabona. Després que onze alumnes de primer d’ESO guanyessin el Tercer Concurs per la Pau organitzat per l'ICIP, l’Institut Català Internacional per la Pau, amb el rap Hipogovernables ¡Basta! en el qual denunciaven la violència de gènere, ara el premi ha estat pels alumnes de batxillerat del mateix centre.
Del 28 de febrer al 2 de març quatre alumnes de segon de batxillerat de l’Institut de Vilanova del Vallès van participar a la 20a edició d’Exporecerca Jove, una fira de treballs de recerca organitzada per Magma, Associació per promoure la recerca jove. Aquest certamen, que enguany s’ha celebrat per primer cop dins del Youth Mobile Festival (YoMo), aplega joves investigadors de tot el món que presenten durant tres dies les seves recerques relacionades amb qualsevol àmbit científic. En aquest marc, a més, tres d’aquests quatre treballs van ser guardonats pel jurat amb diferents premis que els alumnes van recollir en la clausura de la fira, celebrada al Teatre Joventut de L’Hospitalet de Llobregat.
Com a part del nou projecte GIR (Grup d’Impuls a la Recerca), l’institut va presentar els treballs d Iris López, Daniel Olivares, Pol Saludes i Paula Ortuño.
Iris López va guanyar el premi Ciència en societat atorgat per la Fundació Ciència en Societat pel seu treball Detectiu de mentides. Les paraules enganyen, el cos delata, el qual se centra principalment en l’efecte que tenen les mentides en la comunicació no verbal d’una persona.
Daniel Olivares va ser guardonat amb el premi Reconeixement al benestar animal, atorgat per l’empresa EcoGarrotxa, gràcies a la recerca Persones no humanes: estudi observacional i analític del benestar d’un grup de ximpanzés captius i relació amb la influència del públic. Aquest treball partia de la voluntat de conèixer les condicions en què es trobaven els ximpanzés del Zoo de Barcelona.
Per últim, Pol Saludes va recollir el premi Ciències de la Salut – Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, distingit per l’Institut de Recerca d’aquesta institució sanitària barcelonina amb la seva investigació Estudi de la biosíntesi de la proteïna GFP en la bactèria Escherichia coli després de la transformació del plasmidi pGLO. Aquesta tracta de validar si aquesta proteïna és un bon marcador cel·lular gràcies a la seva incorporació a la bactèria E. Coli pel mètode de transformació.
Un altre estudi presentat ha estat el de Paula Ortuño que va concursar amb l’estudi La afectación de la epilepsia en el desarrollo cognitivo, a través del qual analitza aquesta malaltia neurològica per tal de comprovar si el desenvolupament cognitiu de les persones que la pateixen es veu afectat segons l’edat en què es manifesta.
Des de l’institut valoren aquesta experiència com un èxit per l’aportació que representa en la formació dels joves i es considera que reforça la voluntat de potenciar la recerca com un eix educatiu del centre. Durant els últims anys s’està treballant per la promoció de la investigació entre tots els alumnes i s’espera que aquests puguin arribar a ser també futurs participants de l’Exporecerca com els seus companys.