Els boscos secs i les altes temperatures augmenten el risc de propagació d’incendis L’Ajuntament de Vilanova inicia una campanya informativa per a la prevenció d’incendis forestals i requereix als propietaris i propietàries de boscos i terrenys que netegin i mantinguin les parcel·les. A aquesta campanya informativa se sumen actuacions preventives previstes per als propers mesos.
La massa forestal del municipi es troba greument afectada pel canvi climàtic. A vista de dron, es fa evident la degradació que estan patint els boscos de Vilanova com a conseqüència de la sequera, l’augment de les temperatures i la manca de pluges. En aquest sentit, el mapa de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que va presentar la Diputació de Barcelona ara fa un any, mostrava unes dades preocupants:
MAPA VULNERABILITAT A LA SEQUERA Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona
En aquesta mateixa línia, la Generalitat de Catalunya va publicar l’abril de 2024 l’adaptació del primer pla de protecció civil a l’escenari d’emergència de canvi climàtic: l’INFOCAT, adequant-lo així als nous escenaris d’incendi forestal cada cop més extrems. El pla va ampliar el llistat de municipis obligats a disposar d’un pla davant de l’augment del risc d’incendi i establia nous protocols d’actuació. Vilanova disposa ja del seu pla.
Durant l’any 2024, l’Ajuntament de Vilanova va realitzar treballs de manteniment i obertura de franges als barris de Les Roquetes, Bosc Ruscalleda, Can Bosc, Ca l’Alegre, Can Rabassa, Can Jornet i Can Nadal. Unes franges que tenen per objecte la seguretat de les persones, habitatges i infraestructures que es troben en els barris, i disminuir el risc de propagació d’un incendi urbà cap a l’exterior del nucli de població i l’inrevés. La franges faciliten l’accés dels equips d’extinció a tot el perímetre del nucli de població.
Tot i que són diverses les causes que augmenten el risc de propagació d’incendis (calor, poca humitat ambiental, manca de pluges, topografia del terreny, existència de material combustible com ara excés de vegetació seca...), el 80 % tenen el seu origen en accions negligents d’origen humà: imprudències, cendres mal apagades, crema de restes de poda en urbanitzacions, burilles, petards i un llarg etcètera.
A Vilanova, el 95 % del bosc està en mans privades. Per aquest motiu i davant el context d’emergència climàtica actual, recentment l’Ajuntament ha requerit a tots els propietaris i propietàries de boscos i terrenys en sòl urbà i urbanitzable que procedeixin a la neteja i manteniment de les parcel·les, evitant que s’acumulin escombraries, residus i vegetació.
Vilanova del Vallès és un municipi amb alt risc d’incendi forestal. Per això, es fa necessari reforçar les mesures de prevenció per part de tots, i són imprescindibles mesures d’autoprotecció per part de les vilanovines i vilanovins al seu habitatge, com ara mantenir a la façana de les cases una franja lliure de vegetació i restes vegetals de 2 metres, deixar una distància mínima entre arbres de 6 metres, desbrossar el sotabosc, evitar les tanques de bruc i les de xiprer i tuia, retirar els fulles seques de les teulades, comptar amb una mànega de reg o disposar d’extintors polivalents ABC.
A aquest requeriment i a les recomanacions aplicables a nivell general, es sumen actuacions que el consistori té previstes per als propers mesos a diverses zones verdes, consistents en la tala i la retirada d’arbres morts, secs i afectats greument per determinades plagues i pels efectes del canvi climàtic i la neteja i arranjament dels marges d’alguns camins.
Adjunts trobareu diversos materials que us poden ser útils: