Preguntes freqüents

Per què es tanquen els contenidors?


L’objectiu és l’augment de la recollida selectiva del municipi i dels residus reciclats i valoritzats. D'aquesta manera, es millorarà la sostenibilitat ambiental del municipi i la seva contribució en l’impacte sobre el canvi climàtic global.

Cal tenir en compte l’impacte gens menyspreable de la gestió dels residus municipals en les emissions atmosfèriques, provinents dels processos de tractament dels residus i també de les fases de transport dels residus.

L’any 2022 el percentatge de recollida selectiva a Vilanova del Vallès va ser de 38,63% , quantitat del tot insuficient per arribar als objectius que defineix la Unió Europea i que s’han de poder assolir en matèria de residus per part de tots els estats membres. La normativa determina que l’any 2025s’haurà d’arribar a un percentatge de reciclatge i valorització del material del 55% dels residus. De les dades obtingudes, en destaca la poca quantitat de recollida d’orgànica, el que dona un marge de millora municipal molt important.

Quins són els objectius concrets a assolir pel que fa a la recollida selectiva i al reciclatge i valorització de residus?


1. L’any 2022 el percentatge de recollida selectiva a Vilanova del Vallès va ser de 38,63% , quantitat del tot insuficient per arribar als objectius que defineix la Unió Europea. Actualment, el marc normatiu son les obligacions legals derivades del Paquet de directives d’Economia Circular de la Unió Europea (2019-2040).
Respecte al reciclatge i valorització, les directives estableixen els objectius següents:
  • “Per 2025, s’augmentarà la preparació per la reutilització i el reciclat de residus municipal fins un mínim del 55% del seu pes;
  • “Per 2030, s’augmentarà la preparació per la reutilització i el reciclat de residus municipal fins un mínim del 60% del seu pes;
  • “Per 2035, s’augmentarà la preparació per la reutilització i el reciclat de residus municipal fins un mínim del 65% del seu pes.”
2. Reduir la quantitat de residus destinats a  la incineració ( fracció resta) ,  per minorar  els efectes de contaminació atmosfèrica.
3. Millorar la sostenibilitat ambiental del municipi i contribuir a l’economia circular dels materials.
4. Actuar sobre els impactes del canvi climàtic.
5. Avançar cap a la taxa justa de residus (pagar pel que realment es genera).
 

Aquest sistema tindrà algun benefici individual per a les persones?


No tindrà un benefici immediat en el proper rebut de la taxa d'escombraries, però el sistema implementat permet introduir mesures de fiscalitat ambiental en la taxa d’escombraries, de manera que es podrà estudiar les dades per la implantació d’una taxa “més justa” que compensi les persones que fan correctament la selectiva en origen i que penalitzi els usuaris i usuàries que només utilitzen el contenidor de fracció resta.

En aquest sentit, les directrius europees, estatals i les de l'Agència de Residus de Catalunya encaminen als ajuntaments cap a la taxa justa de pagament de residus, en base a la participació individual del ciutadà/na en el sistema de recollida (paga més qui menys recicla).

L'Ajuntament podrà saber si reciclo o no? I si faig servir el nou sistema de recollida?


Sí, l’objectiu del sistema és poder identificar l’ús dels contenidors que fan els usuaris/es i deixar enrere l’anonimat en la gestió dels residus, amb la finalitat de poder premiar les persones que reciclen i fer pagar més a les persones que no ho fan.  

L’Ajuntament  disposarà d’un software informàtic on podrà consultar quantes vegades utilitzen els contenidors cadascun dels habitatges donats d’alta al sistema. També podrà veure quins habitatges no estan fent ús del sistema, ja sigui perquè no hi viuen o perquè no el volen fer servir i van a llençar les escombraries a un altre lloc. En aquests casos, l’Ajuntament es podrà posar en contacte amb aquestes persones per esclarir com gestionen els seus residus i solucionar possibles dubtes i/o problemes que tinguin amb el nou sistema de recollida.

Si tinc un comerç o restaurant, com he de llençar les escombraries?


No hi ha serveis de recollida comercials diferenciats, per tant, les activitats econòmiques han d’anar als contenidors com sempre, amb la diferència que hauran de fer servir la targeta identificativa i/o APP mòbil per llençar la fracció resta i la matèria orgànica.

Durant el mes d’agost informadors passaran pels comerços per explicar el nou model de recollida de residus.

D’on puc treure la targeta identificativa?


Al Punt d’Informació de residus al Centre Cultural, depenent de la zona on visqui les setmanes de recollida de la targetes seran:

En els següents horaris:

Com t’has de descarregar la APP mòbil


Et podrem ajudar a fer-ho al mateix punt d’informació del Centre Cultural.

Quantes targetes es donaran per habitatge?


Dues targetes i dos claus  per descarregar l’APP al mòbil

Què he de fer si perdo la targeta? O la targeta no em funciona?


En cas de pèrdua us podeu adreçar a l’Ajuntament, la donarem de baixa i si necessita una nova podrem trametre la sol·licitud.

Com funcionarà el contenidor? S’obrirà amb el pedal?


Per obrir els contenidors de resta , orgànica i envasos a partir del tancament el 16 de setembre hauràs de portar la targeta identificativa o APP mòbil.

Hauràs d’acostar la targeta o APP al sistema electrònic que trobaràs al contenidor (hi haurà adhesius informatius que t’indicaran què es i on està el nou sistema electrònic), t’hauràs d’esperar uns segons i aleshores podràs obrir el contenidor amb normalitat, és a dir, accionar el pedal  o obrir la tapa.

Tot aquesta informació s’explicarà de forma detallada al punt informatius, on tindrem també una mostra dels contenidors nous on podrem ensenyar-vos com s’obre.

Es tancaran tots els contenidors?


De moment només es tanquen els contenidors de resta (gris), d'orgànica (marró) i el d’envasos ( groc) per fomentar la recollida selectiva de matèria orgànic i d’envasos. Ara mateix, a Vilanova del Vallès la fracció és la fracció que menys se separa i que menys es recull selectivament. La major part de les restes orgàniques del municipi es lliuren dins de la fracció resta, que és incinerada, per tant, no s’aprofiten. A més, l’orgànica és la fracció que pesa més; això vol dir que, si aconseguim augmentar els quilos recollits de matèria orgànica , és molt probable que reduïm els quilos recollits de la fracció resta. Els envasos són la fracció que també ens agradaria separar millor, no pel seu pes, sinó perquè els plàstic és un  material que no volem que arribi al medi, el volem recuperar i, en un futur, reduir-lo. Si tanquem aquesta fracció, la podrem monitorar millor i definir polítiques per reduir-la.

Com quedaran els horaris dels contenidors?


Els contenidors es desplegaran durant el mes de juliol en tot el terme municipal,  inicialment restaran tots oberts i per tant no serà necessària la targeta. A partir del 16 de setembre  quedaran:

Els contenidors de cartró i vidre estaran oberts sempre no serà necessària la targeta identificativa  o APP.

Els contenidors d’orgànica i envasos estaran tancats serà necessària la targeta identificativa o APP per obrir-los, però es podran obrir  cada dia.

Contenidor de resta/rebuig estaran tancats i únicament es podran obrir els dimecres i diumenge amb la targeta identificativa o APP.

Què faig si el contenidor no s’obre? O si hi ha qualsevol altra incidència semblant?


Avisa’ns al telèfon 93 845 92 77 o per correu electrònic a residus@vilanovadelvalles.cat

Què passa si deixo la brossa fora del contenidor? Estic obligat a fer servir aquest sistema?


En aquest sentit, no hi ha canvis en les ordenances municipals, de manera que cal tenir en compte que l’article  l’Ordenança General de Convivència i Via Pública del municipi, determina  que” l’abandonament fet per persones particulars d’objectes, residus o altres deixalles fora dels llocs autoritzats” es sancionarà fins a 400 euros.

No obstant, som conscients de que al tractar-se d’un sistema nou hi poden haver incidències, per tant, quan la brossa estigui fora per incidències en el sistema no s’aplicaran les normatives esmentades, durant les dues primers setmanes .

A més, us animem a fer servir el sistema perquè tot i que ara no veure beneficis fiscals de forma immediata, l’èxit del sistema garantirà una futura taxa de pagament per generació, molt més justa per tots els usuaris i usuàries.

Què passa si llenço restes orgàniques als altres contenidors?


L’objectiu del nou sistema es augmentar la selectiva en general i especialment la de matèria orgànica, que es on el municipi te més mancances i dificultats. La matèria orgànica llençada junt amb envasos i cartró malmet la selectiva d’aquests fraccions, fent que ja no es puguin valoritzar aquests materials, i per tant, afectant de forma negativa el medi ambient.

Fer això és una mala praxis i estàs malmeten l’esforç i la dedicació de la resta dels teus veïns i veïnes. A més a més, la taxa justa estarà molt vinculada a la recollida d’orgànica, de manera que quan abans t’acostumis a separar-la, millors beneficis fiscals podràs obtenir a mitjà termini.

Recordar també que  l’Ordenança General de Convivència i Via Pública, determina “ Dipositar bosses de brossa de rebuig, orgànica paper, plàstics o vidre en contenidors que no siguin els expressament previstos per a cada tipus de residus” es sancionarà amb 200€. 

Quant de temps durarà aquest sistema?


Si tot funciona de la forma esperada, el nou sistema es mantindrà en servei per sempre. Podent-se aplicar  petits canvis con per exemple el tancament addicional del contenidor de paper o vidre.

Quins mitjans posa a disposició d’aquest nou servei, l’Ajuntament ?


Pensem que la clau del canvi de sistema és una bona campanya comunicativa, i per tant disposarem de 4 educadors/es d’una empresa contractada i de tot l’equip del departament de Medi Ambient , així com l’assessorament tècnic del Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Oriental. 

A més, per evitar desbordaments de contenidors i incidències duran les primeres setmanes, augmentarem el servei de repàs i sanejament de contenidors i hi haurà una persona encarregada de controlar tots els possibles desbordament i incidències.

S’està fent en altres municipis? I, està funcionant?


Cada municipi té la seva casuística i problemàtica de gestió de residus concreta, tot i això, el tancament tecnològic de contenidors i identificació d’usuaris s’està implantant ja en diversos municipis i àrees de Catalunya i també d’Espanya.

Els resultats del servei en quan a augment de la recollida selectiva de les proves realitzades son molt esperançadors, ja que han aconseguit sobrepassar més el 75% de recollida selectiva. Sí que es cert també, que els canvis de sistema de recollida en altres municipis han estat complexes de gestionar les primeres 3 o 4 setmanes de servei, per la dificultat en que les targetes identificatives arribessin a totes les llars, perquè hi havia persones que no les anaven a recollir, perquè hi ha hagut persones que es negaven a fer-ho servir i deixaven les escombraires fora dels contenidors, incidències en  la identificació dels  habitatges ( lloguers sense contracte, una referència cadastral amb diferents habitatges, etc) 

D’altra banda, és important saber que les restes orgàniques de la ciutat són traslladades a la planta de compostatge del Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Oriental , on es transformen en compost, un adob natural que s’utilitza per l’agricultura i a la jardineria com a esmena orgànica i fertilitzant, d’acord amb la legislació que regula els productes fitosanitaris.

Darrera actualització: 28.06.2024 | 14:42
Darrera actualització: 28.06.2024 | 14:42